Autoput Crna Gora | Informacije o projektu
od 15.8.2020) je otovrena granica sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Makedonijom. Korona virus info 2020.

Autoput Crna Gora

Prvi auto put u Crnoj Gori. Koliko god kostao nas gradjane za turiste ce biti atrakcija.
Informacije o autoputu mozete naci na stranici autoput.me . Sajt je i izvor ovih informacija. posjetite njih sajt za mnogo vise informacija. Hvala!

autoput
Crna Gora je jedina zemlja na Balkanu koja nema autoput. To bi moglo da se promjeni za četiri godine, kada bi trebalo da bude završena prva dionica autoputa Bar-Boljari, od Smokovca do Mateševa. Da posao može da počne, potvrdila je Skupština Crne Gore, koja je 8.12.2014. godine usvojila Zakon o autoputu.
Planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta

autoput-mapa-grafik


Na autoputu Bar Boljare je planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo, autoputa Bar-Boljare, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1100 metara.
Most Moračica biće jedan od najzahtjevnijih objekata na trasi autoputa Bar Boljare. Dužina će mu biti 1km a most će nositi stubovi visine i do 180m. Prosječni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim dionicama kreće se od 5,1 do 8,3 hiljade vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20 hiljada vozila. Prvi autoput u Crnoj Gori gradiće kinezi. Predsjednik kompanije CRBC-a Lu Šan rekao je da će dionicu Smokovac Mateševo završiti za četiri godine. Izgradnja prve dionice autoputa će koštati 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85% t.j. 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15% t.j. 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva posto. Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije pokazala je socio – ekonomska analiza tog projekta.
Mi gradjani smo vec poceli da otplacujemo kredit kroz vladinu akcizu za gorivo. Akciza iznosi 7 centi po litri goriva.