Djenovici utisci

U komentaru ovog clanka upiste vas utisak ili koristan savijet u vezi Djenovica.

Šta vidjeti u Djenovićima:

  • Crkva Sv. Spiridona, sagrađena 1867. godine
  • Crkva Sv. Stefana – vrijedna zbirka ikona i dveri iz crkve, radovi Petra i Georgija Rafailovića iz XVIII veka čuvaju se u crkvi Sv. Spiridona.
  • Crkva Sv. Simeona Stolpnika – građena oko 1600. godine
  • Crkva Sv. Nikole XIX vek
  • Crkva Sv. Ilije-na brdu Kom (u ruševinama)(za koju se pretpostavlja da je iz doba Nemanjića)
  • Spomenik poginulim borcima koji se nalazi kod izvora kod crkve Sv. Spiridona

Sport:

Setnja, trčanje:
Od Igala do Kamera se moze prosetati donjim putem uz more. Ako volite vise brdsku setnju i predivan panoramski pogled mozete prosetati do crkve  Sv. Stefana ili Sv. Simeona Stolpnika.Basket, fudbal:
Djenovici u centru mijesta imaju teren za basket i za fudbal na male golove. Svaki dan predvece ima nekoliko timova koji igraju.

 Vaterpolo:
teren ima na bivsem bazenu u Djenovicima i na plazi hotelskog  kompleksa „Fanfani“Biciklizam:
Kao i kod pjesacenja mozete voziti biciklo od Igala do Kamenara. U seozoni je guzva na setalistu ali u jutarnjim casovima je prelijepo zbog vazduha i zbog male kolicine ljudi na putu. Takodje biciklom mozete doci do Kotora (20km) preko trajekta koji se naplacuje 1 euro za biciklo,
Tivta i ostalih mijesta.

 


Teretana:
Pitajte na recepciji Hotela „Milena“

 


Ishrana:
Uz setaliste ima dosta restorana i izbor je velik. Od ribljih specijaliteta do rostilja. Jos uvijek nema naznacenih mijesta za Vegan restorane ali bice uskoro.

 


Noćni izlasci:
restorani sa zivom mediternaskom muzikom, kafici, konobe… Uglavnom Djenovici su mijesto za miran odmor.

 


Igraonice za djecu i igrališta:
Na nekim plazama imaju ljuljaske i tobogani, kod bivseg bazena ima igraonica a luna park je u Baosicima.

 


Pet friendly:
Nema naznacenih mijesta tako da ili morate pitati ili vidjeti raspolozenje konobara. Uglavnom je dozvoljeno uvodjenje ljubimaca ali  prvo pitajte. Na plažama je po zakonu iz 2017 zabranjeno-

 


Plaže:
Na javnim plazama nema tuseva (bili su ali su ih pokidali da ne trose vodu) dok na privatnim naravno da ima, plaze su betonske i pjescane, ciste se dva puta dnevno, pjescane plaze su uglavnom pogodne za invalide i starije ljude.

 


Morska rekreacija:
Sandoline, pedaline i osatlo mozete iznajmiti na par mijesta u Djenovicima. Igracke, suvenire i ostalo mozete kupiti uz setaliste u Djenovicima. Barke sa skiperom ili bez mozete naci preko preporuku (svi znaju nekoga ili imaju barku), daske za jedrenje takodje mozete iznajmiti na par mijesta, skola jedrenja se moze organizovati, skola plivanja na buvsem bazenu …
Kod nas možete iznajmiti paddle boat.

 


Izleti brodom:
Svakodnevno za Zanjice u jutarnjim casovima, par puta dnevno za perastanska ostrva, ostrvo Francuza i Porto Montenegro. Uglavnom cujete preko razglasa i vidite na  reklamnim plakatima.

 


Eksurzije autobusima/
Svakodnevno za Ostrog, Skadarsko jezero, Trebinje, Dubrovnik.. Uglavnom na skoro svakom prodajnom mijestu za sladolede imate mogucnost da kupite karte. Ako odlucite da idete samostalno za Dubrovnik sa autobuske stanice u Novom ima jutranji polazak za Split (oko 9) i popodnevni povratak (oko 3 i po). Provjerite red voznje 321225 autobuska stanica Herceg Novi


Apoteke, ambulante, domovi zdravlja:
Najbliza apoteka  je u Baosicima, ambulanta u Meljinama i Bijeloj, Dom zdravlja u Herceg Novom.

 


Rent a car:
U Djenovicima imaju dvije agencije ali veci izbor je u Herceg Novom, Zelenici i najjeftiniji u Podgorici.

 

1 thought on “Djenovici utisci”

Leave a Comment

Korona virus info 2020.