Budva Leto Crna Gora - Izleti • Neda Fanfani
od 15.8.2020) je otovrena granica sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Makedonijom. Korona virus info 2020.

Budva Leto Crna Gora – Izleti


Budva – Istorija i kultura – avantura minulih vremena

 

Možda je upravo pravi razlog zbog kojeg treba posjetiti Budvansku rivijeru njena sadržajna  kultura i bogata istorija, koja traje već više od dvije i po hiljade godina.

Ovdje su dolazile i odavde odlazile velike civilizacije, ostvaljajući za sobom duboke tragove, tako da na svakom koraku, preko Starog grada, crkava, kula i bedema, do drevnih tvrđava, možete osjetiti kako iz kamena isijava duh davih vremena.

Budva se smatra jednim od najstarijih naselja na Jadranu, a prvi put se pominje u V vijeku prije nove ere u Sofokleovoj tragediji "Oikles". O njoj postoje mnoge legende, svakako najpoznatija je ona o Kadmu, sinu feničanskog kralja Agenora, koji je, nakon što je protjeran iz Tebe, sa svojom ženom Harmonijom, stigao ovde volovskom zapregom i osnovao grad.

 Od tada počinje istorija mjesta. Na malom poluostrvu sagrađen je divan grad, opasan zidinama, koji je vjekovima odolijevao osvajačima.

Duž Budvanske rivijere nalazi se osam manastira: Podlastva (XIV vijek), nalazi se na 3.5 km od Budve, iza prevoja Topliš u pravcu Kotora. Manastir Podostrog (XVII vijek), nalazi se u naselju Podmaine na blagom uzvišenju iznad budvanskog polja, na dva kilometara sjeverno od Staroga grada. Manastir Podmaine (XVIII vijek) smješten je na sjeveroistočnom dijelu budvanskog polja koji vodi u Podostrog. Nadomak Budve, prema sjeveru, na južnim obroncima lovćenskog vijenca nalazi se manastir  Stanjevići (XVIII vijek). Kod sela Kuljača nadomk Budve nalazi se manastir Vojnići (XV vijek), dok je na oko 470 metara nadmorske visine u središnjem djelu zaleđa Paštrovića smješten manastir Duljevo (XIV vijek). Najčuveniji vjerski i politički centar svih paštrovskih plemena, a ujedno i najpoznatiji manastir u Budvanskoj rivijeri svakako je  Praskvica (XV vijek), koji se nalazi nedaleko od Svetog Stefana. Na putu ka Petrovcu u podnožju planine Voštanice nalaze se Reževići (XIII vijek), dok se na putu ka Baru nalazi manastir Gradište ( XIV vijek).

 Da je Budva oduvijek privlačila pažnju mnogim osvajačkim civilizacijama, svjedoče i brojne tvrđave, kojima se ovaj hrabri narod okruživao, braneći se od neprijatelja. Najpoznatija je svakako starogradska Citadela, koja je sagrađena još davne 840 godine.Tu je i utvrđenje Đurđevac koje se uzdiže sjeverozapadno od Staroga grada prema naselju Grblju. Na putu od Cetinja ka moru, putniku namjerniku prvo što zapadne za oko je prelijepa tvrđava iznad sela Brajići zvana Kosmač, nekadašnje austrougarsko utvrđenje sagrađeno u XIX vijeku. Tvrđavu Kastio u Petrovcu podigli su Mlečani u XVI vijeku.

Kako zahtjevi ljudi našeg vremena, uglavnom nadmašuju boravak na plaži kao preovlađujući ljetnji ugođaj, sve što Budvanska rivijera nudi kao mogućnost, pravi je izazov onima koji žude za pustolovinom, avanturom, znanjem, istraživanjem… Na kraju će putnik  sve te doživljene priče poneti sa sobom upakovane u paketić sećanja, prepunim zadovoljstva i osećajem ispunjenosti.

Izvor teksta Turisticka organizacija Budva

Mapa puta od nasih apartmana do grada Budve.


Od nas je udaljen 62 km ili oko sat voznje okolnim putem oko Boke.