Herceg Novi | Apartmani / Privatni smestaj / Leto Crna Gora

Према попису из 2003. било је 12739 становника (према попису из 1991. било је 11429 становника). Херцег Нови је приморско мјесто смјештено на улазу у Боку которску и подно планине Орјен.

Почеци туризма на овом подручју сежу у XIX вијек. Из тог доба постоје први записи (Сима Матавуља) о Гостионици Шјора Розе. Кафана "Белла Виста", породице Сава Бачановића, са 25 кревета "за странце" помиње се 1872. године. Развој модерног хотелијерства у Херцег Новом, могло би се са правом рећи и у Боки которској и Црној Гори, почиње изградњом пансиона "Пансион на Зеленој Плажи" у Зеленици, касније званог само хотел "Плажа". Овај хотел је са радом започео 1902. године, али је дозвола којом је Општинско управитељство дозволило градњу овог хотела мађарском племићу Др. Антал Магуару из Будимпеште, такође из XIX вијека – датирана је 24. новембра 1898. године. "Акционарско друштво за грађевине и саобраћај Херцег Нови" је 1909. године затражило дозволу за изградњу хотела "Бока" у самом центру Херцег Новог, који почиње са радом 1913. године са 43 собе и "централним огријевом и врућом купељи". Овај је хотел годинама био својеврсни симбол и заштитни знак града, а, између осталог, на Сајму туризма у Паризу 1932. године освојио је златну медаљу за "комфор и услугу". У катастрофалном земљотресу 1979. године знатно је оштећен и непуну годину дана касније је морао бити срушен. Украс хотела и његовог парка, надалеко познатог по ријетким медитеранским биљкама, био је рибњак који је из истих разлога био срушен. Акцијом Туристичког центра и Скупштине општине рибњак је 1998. године враћен на исто мјесто у истовјетном изгледу…….

У периоду између два свјетска рата у Херцег Новом је радило више хотела међу којима: "Америка", "Рудник", "Јадран", "Балкан", "Савина", "Европа", "Топола", "Ерцег Нови", "Српски хотел", "Београд"…. Године 1926. своја врата гостима отворио је и хотел "Плажа" власништво породице Трани на приближно истом мјесту на којем се налази и данас. Године 1906. Томо М. Катурић је добио дозволу за држање коначишта у Каменарима, а 1929. године у Игалу је отворен хотел "Игало" власништво породице Јанковић. У Зеленици, поред већ поменутог хотела "Плажа", радио је и хотел "Бока", тик уз горепоменути хотел, власништво Обрена Дунђеровжића, којег су Њемци дигли у ваздух при повлачењу 1944. године, као и хотел са истим именом – власништво Благоја Мићуновића.

У вријеме између два свјетска рата основана су, међу првима на Јадрану, и два туристичка друштва: "Савина" у Херцег Новом 1922. године и "Игало" у Игалу 1924. године. Интензиван и организован развој туризма новијег доба на овом подручју везује се за шездесете године прошлог вијека када су изграђени скоро сви и данас постојећи хотели, који су то доба били и велики и модерни. Једино су хотел "Плажа", у данашњем изгледу, и ИИ фаза Института "Др. Симо Милошевић" – Медитерански здравствени центар изграђени касније, 1980. односно 1988. године.

Још давне 1929. године херцегновска општина је проглашена за "морско купалиште и климатско љечилиште" јер од давнина се знало за љековита својства приобалног морског муља званог "игаљско блато" и минералне воде "игаљске слатине". Временом, развојем Игала, термин климатско љечилиште се губи као термин за цијелу Општину. Већ поменути хотел "Игало", са 16 соба и 40 лежаја, био је подигнут управо на мјесту гдје се налази данашња зграда Прве фазе Института и већ тада је имао, напримјер, хотелски аутомобил који је дочекивао госте у пристаништу или аеродрому "Груда". 1930. године је извршено испитивање игаљског блата у лабораторијуму познатог француског љечилишта Виши које је дефинитивно потврдило његову изузетну љековитост, али тек након Другог свјетског рата, захваљујући др. Светозару Живојиновићу реализовани су давно донијети планови о оснивању љечилишта у Игалу, које је Одлуком владе Црне Горе од 1.11 1949. године коначно и основано.

Izvor informacija Wikipedia

Link sa fotografijama

 

Od Djenovica do Herceg Novog saobraca na svakih 20 minuta lokalni autobus. Cijena karte je 1 euro po osobi. U vrijeme praznika i nedjeljom autobus saobraca na svakih sat vremena.