Skadarsko jezero | Crna Gora Izleti i ekskurzije • Neda Fanfani
od 15.8.2020) je otovrena granica sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Makedonijom. Korona virus info 2020.

Skadarsko jezero | Crna Gora Izleti i ekskurzije

Skadarsko jezero, površine 391 km2, najveće jezero na Balkanu, nalazi se u zetsko-skadarskoj kotlini, zadržavajući rijekom Bojanom kontakt sa Jadranskim morem, koji je prekinuo lanac visokih planina. Crnoj Gori pripadaju 2/3 jezera, dok je 1/3 na teritoriji republike Albanije.
Crnogorski dio jezera sa priobaljem je proglašen Nacionalnim parkom 1983. godine.

1996.godine Ramsar konvencijom je upisano u Svjetsku listu mocvara od medunarodnog znacaja. Samo jezero je kriptodepresija, što znaci da se njegov veći dio nalazi ispod nivo mora. Obale su razuđene i bogate brojnim zalivima, poluostrvima i rtovima, većinom močvarne obrasle širokim pojasom trske.

Mali gradić, Rijeka Crnojevića, na obali jezera, pun je prirodne ljepote i istorijskih tekovina. U blizini su ostaci grada Oboda gdje je bila smještena štamparija u kojoj je 1494. štampana prva knjiga u ovom dijelu Evrope („Oktoih“).

Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici: arheološka nalazišta, manastirski kompleksi i utvrđenja, razbacani u širokoj lepezi u basenu Skadarskog jezera, govore da je još u XIV i XV vijeku ovo podrucje bilo znacajno kulturno središte.

Jezero je puno ostrva i poluostrva na kojima se nalaze tragovi burne istorije i vrijedna kulturna baština: Žabljak (XV v.) – prijestonica nekadašnje Zete, Lesendro – tvrđava na stijeni usred jezera, tvrdava Grmozur.

Skadarsko jezero je ptičji raj, posjeduje 264 vrste ptica, od kojih su mnoge u najvećem dijelu svojeg areala, prorijeđenje i ugrožene. Skadarsko jezero je ekološko carstvo, oaza tišine i bliskog kontakta sa netaknutom prirodom. Bistra voda i očuvani ambijent omogućili su razvoj izuzetno bogatog eko-sistema. Ovo je jedino stanište pelikana na jugu Evrope.

Izvor teksta www.turizamcg.com

 Voznja brodom po Skadarskom jezeru iz Virpazara i ugovaranje voznje za agencije:

068 472 422
radionicadjalac@yahoo.com

ili posjetite stranice Nacionalnih parkova Crne Gore. Tu mozete pronaci sve informacije o krstarenjima, biciklizmu i svemu ostalom vezanom za turizam u Crnoj Gori. Nacionalni parkovi Crne Gore.


View Larger Map Jednodnevni izlet pocnite preko Kotora starim putem za Njeguse. Odatle mozete da produzite za Cetinje ili da se popnete na Lovcen. Od Cetinja nastavljate ka Virpazaru. Od Virpazara nastavljate starim putem za Bar uz Skadarsko jezero. Usput imate spustanja do jezera obicno su nazivi mjesta. Kada dodjete do kraja puta odvajate se za put za Bar. Put je nov i u odlicnom stanju. Vozite oprezno i postujte ogranicenja. Ovim izletom obilazite: Kotor, Njeguse, Cetinje, Rijeku Crnojevica, Virpazar, Skadarsko jezero juznu stranu, Bar.

 

Duzina putovanja je oko 370km.