Letovanje – Djenovici Crna Gora


Ljetovanje Crna Gora 2021 – Djenovići

Djenovici Crna Gora 2016Informacije o mjestu Đenovići, opština Herceg Novi, država Crna Gora. Boka Kotorska.
Pogledajte Fotografije svih plaža u Đenovićima.(napominjemo da su fotografije u našem vlasništvu i da se bez naše pisane saglasnosti ne mogu koristiti)

Đenovići su turističko mjesto na Hercegnovskoj rivijeri udaljeno 8 kilometara od Herceg Novog, idealno za miran odmor i porodično ljetovanje.Obala se sastoji od pješčanih i betonskih plaža opremljenih klupama, kabinama za presvlačenje, tuševima, kabinama itd.Obala koja je tokom dana prilagođena za kupanje i sunčanje,noću postaje ugodno šetalište sa raznovrsnom ugostiteljskom ponudom.

Tokom ljetnje sezone organizuju se:
Rok festival, koncerti mjesne muzike Djenovici i K.U.D Sloga, regata Bokeska jedra (na dnu stranice se nalazi fotogalerija)
U Februaru se odrzavaju Dani mimoze.

Ime:

Ne može se tačno utvrditi kako je ovo mesto dobilo ime. Poznato je da se u tursko doba zvalo Đonović, dok se u mletačkim spisima vodi kao Gionoevich, a u popisu pravoslavnih crkava i manastira glavnog providura za Dalmaciju iz 1756. godine stoji Storoevich. Najverovatnije se radi o prezimenu neke stare viđenije porodice, jer se iz podataka koje su zabeležili poznati etnografi i antropogeografi ne može videti da je u prošlosti postojala porodica sa prezimenom Đenović, po kojoj je naselje moglo dobiti ime. Najverovatnije je da je ime nastalo od prezimena Đonović koje se pominje još 1540. godine u turskom tefteru. U novije vreme postoji i dilema da li je ime sela Đenović ili Đenovići. U mnogim dokumentima od 16. veka do polovine 20. veka u arhivskim spisima, na pečatima, geografskim kartama, školskim i crkvenim knjigama upotrebljava se Đenović. Međutim, kasnije se sve više koristi naziv Đenovići, što je donekle prihvatila i novija stručna literatura. Pravilno je, ipak, Đenović jer se selo tako zvalo od davnina

Istorija:

Sa dosta sigurnosti može se tvrditi da je ovaj kraj bio naseljen još u doba Ilira. O tome je pisao slovenački arheolog Simon Rutar još 1880. godine. Da je ovaj prostor bio naseljen i u bakarno doba svedoče iskopani primerci žara napunjenih pepelom pronađeni na granici između Đenovića i Baošića 1840. godine. Postoji predanje, a za to i ima određenih dokaza, da je ovaj prostor bio naseljen i u antičko doba, odnosno da je tu postojala grčka naseobina Stoli, kako se i danas naziva lokalitet na zapadnoj strani Đenovića. Pretpostavlja se da je ta naseobina potonula u more prilikom nekog katasrofalnog zemljotresa, kao što je to bio slučaj sa Risnom i Rosama.

Sakralni spomenici:

http://www.fanfani.me/images/phocagallery/Djenovici%20plaze/thumbs/phoca_thumb_l_1%20%2818%29.JPGCrkva Sv. Spiridona, sagrađena 1867. godinehttp://www.fanfani.me/http://www.apartmani.fanfani.me/wp-content/uploads/2009/04/DSC01830.JPGCrkva Sv. Stefana- vrijedna zbirka ikona i dveri iz crkve, radovi Petra i Georgija Rafailovića iz XVIII veka čuvaju se u crkvi Sv. Spiridona.

Crkva Sv. Simeona Stolpnika – građena oko 1600. godine
Crkva Sv. Nikole IXX vek

Izvor teksta wikipedia.
fotografije: slaven.fanfani.me

Autor:antemali

{youtube}hpHK8194CqQ&feature=related{/youtube}

U Djenovicima se odrzava i:
Regata Bokeska jedra:
Fotografije su sa proslogodisnje regate (2012)

{gallery}Bokeska-jedra{/gallery}
Veca rezulucija na slaven.fanfani.me

Rok festival:

Kulturno ljeto: folklor program K.U.D SLoga i koncert mjesne muzike Djenovici

{gallery}koncert-mjesna{/gallery}

Kulturno ljeto 2014 Djenovici. Koncert duvackih orkestara Kotora, Budve, Tivta i mjesne muzike iz Djenovica.

{gallery}Koncert-2014{/gallery}

{youtube}CHJawjQL6nc{/youtube}